måndag 29 oktober 2018

Lugnt och stilla i hyresfastigheten


För närvarande så är det väldigt lättsamt att vara fastighetsägare. Hyresägsterna hör aldrig av sig om frågor eller klagomål och betalningarna kommer alltid in som de ska. Visst kan det vara något enstaka ärende ibland men de kan jag räkna på mina fem fingrar sedan vi förvärvade fastigheten i mars. Och för er som inte vet så äger jag fastigheten med två andra vänner.

Trodde verkligen det skulle vara mer strul och fler "brandkårsutryckningar" men än så länge allt lugnt kan man säga. Skulle det fortsätta så här så börjar det verkligen närma sig någon form av passiv inkomst att äga fastigheter. 
Nu kommer det såklart inte vara helt lugnt för alltid utan det kommer hända saker som kommer vara jobbiga och säkerligen kostssamma, och förmodligen så kommer allt komma på en och samma gång.

Det vi jobbar mest på just nu är att ta fram konkurrenskraftiga offerter på bergvärme där vi tror att vi kanske kan halvera våra uppvärmningskostnader, vilket kommer vara riktigt bra på sikt när vi kommer kunna dela ut pengar från bolaget. 
Just nu så kalkylerar vi på att vara i en investeringsfas i alla fall 3 år innan vi ens kommer att överväga att plocka ut någonting. Ju mer vi investerar i att fräsha upp kåken desto mer lättskött kommer den att bli i framtiden. 
Och är det något vi vill så är det att den ska ta minimalt med tid och generera god avkastning. Det är förutsättningen för att vi ska kunna vara sugna på att köpa fler fastigheter på sikt. 

För egen del så är det dags att göra ett "utkast" till bokslut innan det riktiga ska vara klart. Viktigt att få till så att alla poster är korrekta och att vi får ordning och redan på resultatet samt moms och skatt i god tid. 


4 kommentarer:

 1. Hej!

  Intressant och roligt att läsa dina inlägg kring era fastigheter. Är själv intresserad av att köpa och hoppas på att någon gång i framtiden få möjlighet till det.

  Vad tycker du är viktigaste aspekten när ni funderar på att köpa en hyresfastighet ?

  Mvh VER

  http://varekonomiskaresa.blogspot.com/?m=1


  SvaraRadera
 2. Hej!

  Den viktigaste aspekten är att det ska finnas en stark efterfrågan på bostäder i området där fastigheten ligger. Dito om det gäller affärslokaler.
  Jag kollade tex med det kommunala bostadsbolaget och fick fram kötider på olika lägenhetstyper vilket stärkte min bild av marknadsläget.

  Sen handlar det om att uppskatta en korrekt underhållsplan och ha tillräckligt starkt driftnetto som kan finansiera detta utan att själv behöva stoppa in extra pengar. Men det kanske ändå kan behövas på sin första fastighet innan man hunnit bygga upp reserver och buffert.

  Men det är bara att köra och lära sig efter vägen:).

  SvaraRadera
 3. Hej. Eftersom ni ar flera som ager har jag forstatt ni kor verksamheten som aktiebolag. Om du hade varit ensam- hade du kort enskild firma da eller valt aktiebolag aven da?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade nog börjat som egen firma tror jag. Men vill man skala upp så är det bra med bolag.

   Radera