fredag 10 juli 2015

Protector Q2- Redovisar lägre vinst

Idag på morgonen fick vi besked om hur Protectors 2:a kvartal hade gått. Måste säga att vi har blivit otroligt bortskämda med både tillväxt,skadeprocent och investeringsresultat den sista tiden.
Jag tänker inte sitta och skriva ner varenda liten siffra från varje land de opererar i för allt finns att finna i resultatrapporten på deras hemsida
Efter en snabb lite genomgång av rapporten så kan jag dra följande slutsatser.

17% upp i premievolym från motsvarande kvartal 2014
Investeringsresultatet hamnade på 0,8%, 48,7m (174,5m)
Combined Ratio (totalkostandsprocent) 87%
Rörelseresultatet 118,4m (174,5m)


Det är fortfarande starka siffror Protector levererar men inte i samma utsträckning som föregående kvartal. I Q1 så rapporterade man sitt bästa kvartal någonsin.

I detta kvartal minskar man vinsten mot föregående år och flaggar samtidigt för att ta upp ett lån för att klara kraven för Solvency 2. Detta enligt bolaget för att säkra expansionsplanerna i UK och Finland. Detta gillar dock inte aktiemarknaden som sålde ner aktien rätt kraftigt under dagen.
Ägarskiftesförsäkringarna hade också ett tufft kvartal. Det var många delar som hade det tufft under dessa tre månader.

Jag tror många med mig gärna skulle nöja sig med en stunds vila och känner att en expansion men lånade pengar inte är av högsta prioritet.
Protector växer så det knakar ändå och hade gärna för mig lugnt och fint kunna växa in i sin nya stora kostym.
Vet inte om det är bråttom eller ej men jag kan inte se att det är några andra konkurrenter som avancerar med samma tillväxttakt som Protector har gjort de senaste åren.

Vet dock inte vad Protector har för upplåningskostnad för detta lån men det är väl inte helt omöjligt att tro att Protector kommer att klara av att skapa fin avkastning för denna summa. De har ju lyckats bra hittills.

Vi läser vidare...


Kostnaderna har ökat från 6% till 6,7% pga lanseringen i UK, höga säljkostander i Sverige samt "incitamentsprogram" för ledningen. Ju högre aktiens pris desto högre kostnader för ledningen om jag förstår det hela rätt:).

Man har även åkt på några större skador i Sverige som driver upp CR rejält från 76,6% till 109,2%.
Tror det är något bussgarage som brunnit... Sånt kommer alltid att inträffa och storskador kommer alltid att slå direkt på resultatet så det gäller att ha många ben att stå på så det inte blir allt för slagigt mellan gångerna.

Investeringarna då?


Att investeringsresultatet nu är så pass lågt som 0,8% är kanske oroande men det är nog ett rimligt antagande att vi kommer att få se liknande prestationer även hos konkurrenterna. De flesta bolagen har en liknande kapitalallokering i sina portföljer och det borde också vara väntat med en rejäl dipp i deras avkastning.
Man har under 2015 en andel aktier om 9,3%. Detta är en ganska försiktigt exponering i mina ögon och jag ser gärna att man ökar på den något. 

Det som blir viktigt nu för Protectors aktiekurs är att vid sjunkande investeringsavkastning också redovisa lägre kostnader och lägre skadeprocent. Det man vill se är att de klarar av att parera det låga ränteläget på ett stabilt och kontrollerat sätt. Ränteläget är den enskilt största parametern i hur avkastningen blir och det måste man bara ta hem med ett lägre CR.
Här är tex ett bolag som If föredömligt när det kommer till att visa på stabilitet i affärerna.
Och tack vare det så har jag också en stor andel av min fortfölj i just Sampo

Hur står sig då Protector mot sin guidning för 2015?

Man tror sig når 22% premietillväxt och en totalkostnadsprocent på 86%.
Man står fast vi detta och bör rimligtvis se vilka nya kunder som ligger i pipen.

Utdelningspolicyn skall fortsatt vara 30-50% av vinsten efter skatt.
Det kommer man knappast rucka på även om någon större utdelningshöjning nästa år inte är att vänta då man behöver pengarna för att växa.

Man har reviderat ner investeringsdelen något från 306m NOK till 300m NOK.
Ingen större förändring och man har redan tjänat in 170,9m av dessa 300m. Men då har vi också sett fallande räntor under våren så detta mål får vi hålla ögonen på. Ingen självklarhet att det går vägen.
Skulle man avkasta liknande som i Q2 så hamnar slutsumman på ca 266m och 34m under mål.

Solvenskvoten (solvency margin)högre än 250%. 
Det klarar man och resultat för detta kvartal var 425%.

Cost Ratio >7,5%. Detta kommer man förmodligen också att klara då inget nu pekar på att det kommer att sticka iväg över det.

Summa summarum

Protector värderas till P/E 15 på 2014 års vinst. Inte övervärderat men såklart inget fynd.
Man kommer öka belåning och samtidigt gå in i Finland och UK.
Jag tycker helt klart att risken har ökat en del i och med detta. Och som Aktiefokus skrev på Twitter så kan några storskador, kostnader för expansion och en sur börs göra sitt avtryck i börskursen.

Jag är ingen säljare på dessa nivåer men kanske en hyvlare.
Protector gör många saker rätt och tar marknadsandelar där övriga konkurrenter inte gör ett tillräckligt bra jobb. Deras existens är berättigad och deras lönsamhet likaså.

Det har länge varit en hausse kring Protector men jag tror att minsta motgång kan ge "Vardia-vibbar" hos Avanzianerna även om Protector spelar i en helt annan liga.

Självklart så väntar jag på Aktiefokus kommentar av rapporten som i vanlig ordning kommer att vara heltäckande och objektiv.

Hur som helst kul när börsen rallar som den gjorde idag! Synd att Protector valde en helt annan väg när det var upp, upp, upp som gällde!

Trevlig helg

3 kommentarer:

 1. Blir nog ingen kommentar på Aktiefokus men den delen som jag ser annorlunda på är nog investeringsavkastningen. Du skriver "så lågt som 0,8 %". Jag skulle säga att det snarare är en uthållig nivå för Protector som har haft rejäl medvind av börsuppgången den senaste tiden. Om börsen skulle gå ned kommer investeringsavkastningen inte att bli rolig för Protector. Med 90 % räntor, som blir allt lägre (säg att man får 3 % nånstans i nuläget), och 10 % aktier som avkastar kanske 8 % årligen över tid borde investeringsavkastningen inte snitta mer än 10%*8%+90%*3%=3,5 %. Det är drygt 0,8 % i kvartalet :-) Givet den nivån är värderingen inte P/E 15, utan högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kenny. Tack för kommentar.
   Jag tror dock inte på någon större krasch på marknaden så länge vi har dessa räntor. Pengarna måste jobba någonstans och just nu är det bara börsen som kan erbjuda avkastning. Dock så kommer det att skaka när räntorna höjs men då kommer försäkringsbolagen få bättre avkastning på sina ränteinvesteringar. Ja inget som är okänt för någon så klart.

   Summa summarum så tror jag inte på någon börskrasch. Men absolut så kan enstaka kvartal slå kraftigt för Protector om börsen är väldigt volatil.

   Hur som helst så är bolaget betydligt dyrare i dag. Särskilt risk/reward är betydligt sämre.

   Inte helt fel att ta hem lite vinst.

   Radera
  2. Jag har sålt större delen av mina Protector kring 70 NOK så jag håller med dig om att det inte är (eller var) fel läge för att ta hem vinst :)

   Jag tror ingenting om börsen själv, börskrasch eller ej, men det man kan vara relativt säker på och som jag tror är viktigt att ha med sig är att mer än 8-10 % per år avkastning från börsen går inte att räkna hem och den senaste tiden har avkastningen varit betydligt högre vilket har boostat Protector. Till alla ägares glädje :-)

   Radera